Tanuljunk ANGOLUL!

Written by on augusztus 14, 2017

Kötelező nyelvvizsga? Miért fontos az angol?

Egy kormányrendelet szerint 2020-tól sikeres középfokú nyelvvizsga szükséges ahhoz, hogy a diákok egyetemre kerülhessenek. Ezen kívül sok munkahely követeli meg a tárgyalási szintű nyelvtudást, ami legtöbbször az angol. Ez az üzlet, a tudomány, a politika és a szórakoztatás világnyelve. Nem csoda, hogy népszerű a nyelvtanulók körében. Cikkünkben olvasható praktikus tanácsokból mindenki egyéniségére szabottan megtalálhatja a sikeres nyelvtanuláshoz vezető utat.

Hogyan tanultuk az anyanyelvünket?

Eleinte figyeltünk, hallgattunk, próbálkoztunk hangokat képezni. Szerető családunk mosollyal jutalmazta kísérleteinket. Ez hatékonyan növelte amúgy is meglevő kíváncsiságunkat. Ahogy telt az idő, egyre élethűbben utánoztuk környezetünk beszédét. Az első években hihetetlen mértékű fejlődést produkáltunk a beszéd megértésében és használatában.  Később, az iskolában olvasást, írást majd nyelvtant tanultunk. Az anyanyelv tanulása bizony hosszú évekig, szinte egész életünkön át tart.

Hogyan tanítják az angolt az iskolában?

Iskolai keretek között mindez fordított sorrendben történik. Főként szavak kiírásával, olvasással, írással foglalkoznak. A hétköznapi beszélt angol gyakorlása sokszor marad ki a tananyagból. Pedig a nyelv hangjaihoz hozzá kell szokni, az idegenül hangzó kifejezéseket meg kell ismerni. Próbálni és hibázni az igazán eredményes út. Automatizálódnia kell a tanultaknak, mert a nyelvet gondolkodás nélkül kell használnunk. S mindezt alig néhány év alatt, heti pár órában elérni lehetetlen! Bizony messze vagyunk attól a sikertörténettől, amit az anyanyelvtanulás során gyermekként produkáltunk.

Hogyan segíthetünk angol nyelvet tanuló gyermekünknek?

A legfontosabb a pozitív megközelítés, bátorítás. Kezdetben mi, szülők, együtt énekelhetjük gyermekünkkel az interneten található gyermekdalokat. Sokat fogunk tanulni a saját gyermekünktől, hisz tudjuk, ők igazi nyelvzsenik. Persze tinédzser kor táján el kell engednünk a kezét. Buzdítsuk angol nyelvű dalok, filmek, sorozatok hallgatására, nézésére. Az angol nyelv kiejtése nagyban különbözik a magyartól, ezért az első lépés, hogy sokat hallgassuk. Ha külön órákban gondolkodunk, keressünk nekik olyan környezetet, ahol odafigyelnek rájuk, egyéni bánásmódban részesülhetnek. Így személyre szabott módszerekkel vértezhetjük fel őket a nyelvvizsgára is.

A felnőttek angol tanulása

Miért ne tanulhatnánk angolul mi magunk is? Határozzuk meg a célunkat! Egy jó munka megszerzése, prezentációk tartása, tárgyalásokon való részvétel, utazás, nyaralás? Agyunk egészségének megőrzése? Vannak egyedi igények is, amikor érdemes a nagy létszámú helyett kisebb csoportban, esetleg párban tanulni, vagy egyéni órákat venni. Keressünk támogató tanárt, aki ötleteket ad, segít új utakon járni. Amint megtaláljuk saját tanulási módszerünket, elérjük céljainkat. Sőt mi több, mindez visszahat gyermekeink nyelvtanulására is. Kívánunk csodálatos élményeket és sok sikert az angol tanulás útján!

 


Tagged as





Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here