Karácsony az XLC nyelvterületein

Written by on december 18, 2023

A különböző országok karácsonyi ünneplése számos sajátos hagyományt és szokást tükröz, amelyek kulturális, történelmi és vallási jellemzőikből erednek. Az XLC küldetéseként érezzük, hogy ne csak a nyelvet, hanem a kultúrát is közelebb hozzuk, és mivel az XLC már sokkal több, mint angol nyelvstúdió, ezért kicsit mélyebbre nyúltunk a karácsony csodás ünnepében, és összegyűjtöttük az XLC-ben oktatott nyelvekhez tartozó sajátosságokat.

A brit karácsony jellegzetességei közé tartozik a karácsonyi ebéd, amely általában pulykából és különféle köretekből áll. A karácsonyi puding is kötelező kellék, ami egy gazdagon fűszerezett, gyümölcsös desszert, szintén fontos eleme az ünnepnek.

A „Christmas crackers”, egyfajta papír csomagolású meglepetés, amit az asztalnál húznak szét, szintén hagyomány, akárcsak a királyi/királynői karácsonyi beszéd, amit televízión keresztül közvetítenek, és elképzelhetetlen nélküle egy brit karácsony.

Az Egyesült Államokban a karácsony a családi összejövetelek és a nagyvonalú ajándékozás ideje. Az amerikai karácsonyt gyakran jellemezzi a díszítés iránti lelkesedés, beleértve a fényekkel és díszekkel teli otthonokat és udvarokat. A „Santa Claus” által hozott ajándékok, valamint a karácsonyi énekek és a karácsonyi filmek nézése is központi szerepet tölt be ilyenkor a tengerentúlon. Az ünnepi lakoma gyakran pulykát vagy sonkát, valamint különféle süteményeket és desszerteket foglal magában.

Az ausztrál karácsony különösen egyedülálló, mivel az ország déli féltekén helyezkedik el, így a karácsony a tulajdonképpen a nyár közepére esik. Ennél fogva sok ausztrál a karácsonyt a strandokon tölti, barbecue-partikkal és úszással, de jellemzők a hűsítő ételek is: A hagyományos sütött ételek helyett gyakran friss, könnyű ételeket, mint például a tenger gyümölcseit és hideg húsokat részesítik előnyben.

Az ausztrál karácsonyi díszítés gyakran magában foglalja a helyi virágokat és növényeket, mint például az ausztrál „Christmas Bush”-t és az „Australian Christmas Tree”-t.

Németországban a karácsony előkészületei az adventi időszakban kezdődnek, amikor az adventi koszorúkat meggyújtják, és az adventi naptárakat megnyitják. A karácsonyi vásárok, amelyek a német kultúrában gyökereznek, világszerte ismertek. Ezek a vásárok kézműves termékeket, ételeket, italokat és díszeket kínálnak. A „Weihnachtsmann” (Karácsonyapa) hozza az ajándékokat, a karácsonyi vacsoránál pedig megtalálható a sült liba, a „Stollen” (egy gyümölcskenyér) és a „Lebkuchen” (mézeskalács).

Hollandiában a „Sinterklaas” ünnep, december 5-én, gyakran fontosabb, mint maga a karácsony. „Sinterklaas” egy hagyományos ünnepi figura, aki a holland és belga kultúrákban, valamint egyes más, főként a Németalföldön beszélő területeken kiemelkedő szerepet tölt be. Ez a karakter alapvetően Szent Miklós történetéből származik

A karácsony a családi összejövetelek és az egyszerűbb ajándékozás ideje Hollandiában. A holland karácsonyban a „kerststol”, egy gyümölcskenyér, a „oliebollen”, egyfajtafánk, és más édességek jelentős szerepet kapnak. A díszítés és a családi vacsorák is fontos részei az ünneplésnek.

Olaszországban a karácsony az egyházi hagyományokkal és a családi összejövetelekkel van tele. Az „La Befana”, egy jóindulatú boszorkány, aki január 6-án hoz ajándékokat, egyedülálló olasz hagyomány. Az étkezés központi szerepet játszik, a halételekkel és a „panettone”-nal, egy élesztős süteménnyel, különösen a „Vigilia di Natale” (Karácsony Szentestéje) vacsoráján. A „Presepe”, egy betlehemi jászol ábrázolása, szintén jellemző az olaszoknál.

Bár hazánkat nem kell önmagunknak bemutatni, érdekes lehet, hogy a külföldiek számára mi a magyar specifikum. Magyarországon – mint tudjuk – a karácsony a családok szoros együttlétét és a hagyományos ételeket jelenti. A szaloncukor számunkra magától értetődő ünnepi kellék, de sokan külföldön rácsodálkoznak arra, hogy egyfajta díszített, csokoládéval bevont édességet a karácsonyfára akasztunk, ez különleges magyar szokás. A bejgli is sok helyen ismeretlen, míg idehaza szinte minden karácsonyi asztalon megtalálható ez a mákos vagy diós töltelékkel készült tekercs. Az ajándékozás általában Szenteste, december 24-én történik, míg másutt nem ez a nap a fő ünnep. A vallási hagyományok, mint a betlehemi jászol kiállítása és az éjféli mise, szintén fontosak számunkra.

Mindegyik kultúrában a karácsony az összetartozás, az adakozás és a szeretet ünnepe, de mindenhol egyedi színfoltokkal gazdagodik. Az eltérések ellenére a karácsony világszerte az egyik legkedveltebb és leginkább várva várt ünnep. Ezen kis kulturális sajátosságokkal kíván kellemes karácsonyt az XLC nyelvstúdió.

Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here