Hogyan építhetsz nyelvi készségeket a mindennapi tevékenységek során?

Written by on május 17, 2024

Az idegen nyelv elsajátítása számos kihívással járhat, ám valljuk, hogy az XLC Nyelvstúdiónál a tanulás élménnyé válik – Nézzük meg, hogyan vihetjük át az élményt a hétköznapokba, koncentráljunk arra, hogyan illesztheted be az angol nyelvtanulást a mindennapi életedbe, így elősegítve a nyelvi készségeid fejlődését.

Az XLC filozófiája szerint a legfontosabb, hogy tisztában legyél saját céljaiddal. Ezernyi cél, ezernyi ambíció fordulhat meg benned, és ez szuper! Ha például szeretnél egy angol nyelvű konferencián részt venni, kezdj el angol nyelvű előadásokat nézni. Ha nyaralni mennél egy német ajkú területre, akkor kukkants fel néhány német nyelvű utazó vlogra! Ha pedig látod céljaidat (pl. vendéglátásban dolgozni, nyelvvizsgázni, vagy megtanítani a nagymamád spanyolul 👵), de nem tudod, hogy hol kezd, akkor irány az XLC Instagramja, ahol folyamatosan informálódhatsz tippekről, trükkökről, nyelvi idiómákról, csoportos tanulási lehetőségekről, és úgy általában mindenről, ami XLC 😉 

 

Bevonás az Élményekbe!

A nyelvtanulás akkor a leginkább hatékony, ha érdekes és szórakoztató. Az XLC módszertan szerint próbálj meg olyan tevékenységeket végezni, amelyek élvezetesek számodra, mint például filmeket nézni vagy podcasteket hallgatni angolul. Ez nemcsak, hogy javítja a nyelvi készségeidet, de motiváltan is tart. Itt megkukkanthatod, miképp.

 

Gyakorlati alkalmazás

Használd a nyelvet minden nap! Legyen szó akár egy online vásárlásról, egy angol nyelvű recept kipróbálásáról, vagy csak egyszerűen az időjárás kereséséről idegen nyelven, minden kis lépés számít! Kezdetnek már az is tök jó, hogy itt vagy, és a közösségi médiát görgetve eljutottál egy idegen nyelvi tippeket taglaló blogra. Ugye, milyen könnyen megy? 🎉🎉🎉

 

A mindennapi tevékenységekbe történő nyelvtanulás beépítése különösen hatékony módja annak, hogy javítsd nyelvi készségeidet anélkül, hogy extra időt kellene szánnod a tanulásra. De most aztán már lássuk tényleg a konkrétumokat! 👇👇

 

Reggeli rutin idegen nyelven: Kezdd a napodat idegen nyelvű hírek olvasásával vagy hallgatásával. Ez nemcsak, hogy frissíti a nyelvtudásod, de informáltabbá is tesz az aktuális eseményekkel kapcsolatban – bizony, 2 in 1 😉

Reggeli öt perceket kihasználni míg a kávéd kortyolgatod nem csak hírekkel lehet. Akár az 5 perc angol egyik gyorsleckéjét olvasgatod, akár a Duolingon pötyögöd végig a néhány perces feladatokat, vagy a Breaking News English-t olvasgatod, máris megtetted az első lépést, hogy becsempészd az idegen nyelvet reggeli rutinodba.

 

Munkába menet: Hallgass idegen nyelvű podcasteket vagy hangoskönyveket utazás közben. Csatlakoztasd telefonod az autó kihangosítójához, a buszon / vonaton tedd fel a fejhallgatód és irány egy podcast! A spotify, youtube tele van podcastokkal, de a BBC Learning English oldalán is számos hanganyagot találsz. Ez egy kiváló módja annak, hogy hasznosítsd az utazáshoz szükséges időt, és szórakoztató és edukatív tartalmakat fogyassz – ráadásul sokkal több tartalom elérhető a világ dolgairól, vagy hangoskönyvek kínálatából, mint magyar nyelven. 🎧🎧

 

Közösségi média és szórakozás: Cseréld le a magyar nyelvű tartalmakat angolra a közösségi médiában, emellett pedig nézz angol nyelvű sorozatokat, filmeket. Ezáltal a szórakozás is egyben tanulássá válik. Ha ennél is komolyabb lépésre szánnád el magad, állítsd át telefonod vagy számítógéped / laptopod rendszerét idegen nyelvre, és észre sem veszed, milyen sok szót megjegyzel majd! 📲📲

(Egyszer valamit elkattintva véletlenül átállítottam a laptopot orosz nyelvűre. Mivel nem ismerem a nyelvet, és nem olvasom a cirill ábécét, végül 6 ember segítségével sikerült visszaállítani – de ez nem e blog témája, haladjunk is tovább! 😁 )

 

Vásárlás és étkezés: Próbálj meg idegen nyelven rendelni éttermekben (például telefonos rendelésnél vagy a Balatonparton például rizikó nélkül eljátszhatod a külföldit), vagy olvasd angolul/németül a termékinformációkat vásárlás közben. Ez segít gyakorolni a nyelvet valós helyzetekben.

 

Esti lefekvés előtt: Olvasgass idegen nyelvű könyveket vagy cikkeket lefekvés előtt! Ez is segít a nyelvtudásod fejlesztésében, miközben relaxálsz.

 

Zenék: Tudjuk, hogy a zuhany alatt énekelsz! 🎶 Azt is tudjuk, hogy a samponra azt képzeled, hogy mikrofon. 🎤 És miközben a dalszövegeket már-már csaknem megjegyezted, próbáld is lefordítani, mit jelenthet az egész szám, miről szólhat. De ez visszafelé is működik (ráadásul nagyon vicces): Kedvenc magyar számaid vajon hogy hangoznak angolul?

I’ve paid my dues
Time after time
I’ve done my sentence
But committed no crime
And bad mistakes
I’ve made a few
I’ve had my share of sand kicked in my face
But I’ve come through (and I mean to go on and on and on)

Na, ez ismerős? 🤔

Ezek a tevékenységek nemcsak, hogy segítenek az idegen nyelvtudásod fejlesztésében, hanem beépíthetők a napi rutinodba anélkül, hogy észrevennéd a tanulás folyamatát. A nyelvtanulás így természetes részévé válik a mindennapjaidnak.

Ami viszont roppant fontos még, hogy használd is a nyelvet, és kapj rendszeresen visszajelzést is. No, ez már sajnos nehezebb a mindennapok rutinjában.

Az XLC azonban olyan csoportos tanfolyamokat is kínál, ahol a tanulók közvetlenül gyakorolhatják az angol beszédet társaikkal. Ezek az interaktív szituációk lehetővé teszik a nyelvi gátak áthidalását egy biztonságos és támogató környezetben, heti rendszerességgel, így a folyamatosság garantált.

Várunk Téged is egyéni vagy csoportos tanfolyamainkon, és persze szeretettel várunk online közösségünkbe is:

XLC Instagram

XLC Linkedin

 

(A zeneszöveg a We Are the Champions – Queen első versszaka. Így már ismerős, igaz?😁)

 

Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here