Hálaadás – november negyedik csütörtökjén szokták ünnepelni – a legcsodálatosabb időszaka az évnek. Egyébként a karácsonyi dalpróbák kezdetének is szokták hívni, de a lényege igazság szerint az, hogy a szeretteinkkel töltött idő alatt hálát adjunk mindenért amink van.
Előző blogcikkünkben meséltünk már nektek a Hálaadás ünnep történetéről itt, most egy másik aspektusát is szeretnénk bemutatni.
A Hálaadás nem feltétlenül a nagy dolgokról szól – bár egy újabb nap a családdal már önmagában nagy dolog, de valójában a hálaadás az apró dolgok felismerésében rejlik: azokban a pillanatokban, amikor a napfény rád süt egy hideg téli napon, vagy amikor egy ismeretlen mosolyog rád az utcán. 😊
Ha szemügyre vesszük, a Hálaadást valójában egyfajta szuperképességnek is tekinthetjük. Az a képesség, hogy észrevesszük és megbecsüljük azokat a kis ajándékokat, amik a mindennapokban rejtőznek. Egy szuper kávé reggel, egy jó könyv, amivel bekuckózhatunk, vagy egy baráti gesztus – mindezek apró, mégis csodálatos pillanatok, melyek a hálaadás gyakorlásával válnak igazán láthatóvá.
Az biztosan mindenki számára egyértelmű, hogy a főfogás és egyben a legeslegfontosabb elem az ünnepen a pulyka. Általában a „minél nagyobb, annál jobb”- elv terjedt el, a töltelék pedig valamilyen kenyérkockás étel szokott lenni. Sok helyen emiatt magát az ünnepet is Turkey Daynek, azaz Pulykanapnak nevezik. Az édességek is fontos szerepet játszanak a hálaadási menüben. Az almaszósz, a sütőtökpite vagy az egyedi receptek alapján készített sütemények mind-mind hozzájárulnak az ünnepi asztal különlegességéhez.
Ha megjött a kedved a pulykához, hoztunk neked egy hagyományos hálaadási pulykareceptet:
Hozzávalók:
- 1 egész pulyka
- 2 ek szárított petrezselyem
- 2 ek szárított rozmaring
- 2 ek szárított zsálya
- 2 ek szárított kakukkfű
- 2 szár zeller
- 1 ek só, bors
- 1 db narancs
- 1 fej hagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 üveg pezsgő (750 ml)
- 425 g csirkehúsleves alaplé
Elkészítés:
Első lépésként a sütőt melegítsük elő 175 fokra, és béleljünk ki egy tepsit alufóliával úgy, hogy eléggé lelógjanak a szélei, mivel később ezzel tekerjük majd be a pulykát. Egy tálban keverjük össze a petrezselymet, a rozmaringot, a zsályát, a kakukkfüvet, valamint a sót és a borsot, majd dörzsöljük be a fűszerkeveréket a pulyka belsejébe. Ezután töltsük meg a húst a felaprított hagymával, zellerrel, a karikákra vágott sárgarépával, illetve a gerezdekre vágott naranccsal. Kössük össze egy madzaggal a pulyka lábait, a szárnyakat pedig hajtsuk a hús aljára, és tegyük a megtöltött pulykát a tepsibe. Locsoljuk meg a tetejét a csirkehúsleves alaplével és a pezsgővel, végül csomagoljuk be a húst a fóliába úgy, hogy az ne érjen pulyka bőréhez és a lábához. Az előmelegített sütőben süssük 2,5-3 órát, majd távolítsuk el a fóliát, és pirítsuk a húst további 30-60 percig, amíg a bőre aranybarna nem lesz. Amikor a hús elkészült, vegyük ki a sütőből, majd fedjük le alufóliával, és pihentessük 10-15 percig egy meleg helyen szeletelés előtt.
Az angol gyakorlására mindig jók a receptek, íme angolul is:
Ingredients:
- 1 whole turkey
- 2 tbsp dried parsley
- 2 tbsp dried rosemary
- 2 tbsp dried sage
- 2 tbsp dried thyme
- 2 stalks of celery
- 1 tbsp salt, pepper
- 1 orange
- 1 onion
- 1 carrot
- 1 bottle of champagne (750 ml)
- 425 g chicken broth
Preparation:
As a first step, preheat the oven to 175 degrees Celsius and line a baking tray with aluminum foil, leaving enough overhang on the edges as you will later use it to wrap the turkey. In a bowl, mix together the parsley, rosemary, sage, thyme, salt, and pepper, then rub the spice mixture into the inside of the turkey. Next, stuff the turkey with the chopped onion, celery, carrot slices, and the orange cut into wedges. Tie the turkey legs together with twine, fold the wings under the bird, and place the stuffed turkey in the baking tray. Pour chicken broth and champagne over the top, then wrap the meat in foil, making sure it doesn’t touch the turkey skin or legs. Bake in the preheated oven for 2.5-3 hours, then remove the foil and continue to roast the meat for an additional 30-60 minutes until the skin is golden brown. When the meat is done, take it out of the oven, cover it with foil, and let it rest for 10-15 minutes in a warm place before carving.
Kellemes sütögetést kívánunk! 😊
#XLC #Nyelvstúdió #blog #thanksgiving #hálaadás #onlinenyelvtanfolyam