10 tipp az új angol szavak elsajátításához

Written by on május 3, 2021

Te is sokszor érezd úgy, hogy megtanulod az angol szavakat, de nem sokkal később már nem is emlékszel rájuk? Kiírod őket a szótárba, elkezded tanulni, de azon kapod magad, hogy máshol járnak a gondolataid? Nem vagy egyedül! A szótárból való tanulás nagyon unalmas. De szerencsére van sok más módja is annak, hogy könnyedén tanulj új szavakat. Adunk hozzá 10 tippet. Íme:

1. Olvass angolul!

Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a szótárból való tanulás kora lejárt. Unalmas, és egyáltalán nem hatékony. De az olvasás jó, sőt nagyon hatékony is. Ha olyan szöveget olvasol, ami valóban érdekel, akkor észrevétlenül ragadnak rád az új szavak, kifejezések. Ráadásul arra sincs szükség, hogy az elsőre ismeretlennek tűnő szavakat azonnal megkeresd a szótárban, mert a szövegkörnyezet segíteni fog neked. Olvass a hobbidról, vagy válaszd a kedvenc könyvedet, csak most ne magyarul, hanem angolul olvasd! Én például a Micimackót (Winnie-the-Pooh) olvastam el először angolul, mert a sztorit már ismertem, és nagyon élveztem! 

2. Nézz filmeket, vagy sorozatokat angolul, magyar felirattal!

Ez a módszer a személyes kedvencünk. Próbáld ki, és tapasztald meg Te is, hogy mágnesként tapadnak rád majd az új szavak, kifejezések. Ráadásul, ha eredeti angol filmeket nézel, akkor a kiejtésed is javulni fog. A Netflix számtalan lehetőséget kínál (az ajánlásért nem fizet nekünk ? ), minden korcsoportnak, érdeklődési körnek megfelelően, de idegennyelvű TV csatornák kínálataiból is választhatsz vagy akár a   Youtube-ról (ez sem fizetett hirdetés ? ).

3. Használj tanulókártyákat!

A tanulókártya vagy szókártya egy nagyszerű találmány. Elkészítheted saját magad is. Vágj ki egyenlő méretű kártyákat, az egyik oldalára írd fel azt az angol szót, kifejezést, amit szeretnél megtanulni, a másik oldalra pedig a magyar jelentését. Még jobb, ha a szavakat egyből beilleszted egy mondatba, főleg Rád igaz, életszagú mondatokba, mert így még könnyebben meg tudod jegyezni őket. Szókártyáidat készítheted színes lapokból is, így még a kedved is feldobhatod vele. Előnye, hogy bármikor előveheted, gyakorolhatod. Ha nincs kedved magadnak készíteni, akkor találsz már előre elkészített kártyákat is, vagy applikációk segítségét is igénybe veheted. 

4. Készíts gondolati hálót! (mind map)

Ha ránézünk valamire, akkor az agyunk egyből munkába áll. Érzéseket, képeket kapcsol az adott dolgokhoz. Nézzünk egy példát: ha látunk egy autót, akkor egyből gondolunk valami másra is. Eszünkbe jut, hogy piros autót szeretnénk, garázsban tartanánk, hol tankolnánk, és így tovább. Használd ki az agyadat, és mindent vess papírra, ami egy új szóval, kifejezéssel kapcsolatban eszedbe jut. Nyilakkal jelölheted miről mi jutott az eszedbe. Amit papírra vetettél, azt hívjuk gondolati hálónak. Nagyszerűen használható egy-egy témakör bevezetésekor is. 

5. Hetente 5 új szó

Válassz ki egy napot a héten, amikor felírsz magadnak öt új szót, amit szeretnél megtanulni. Következő héten, ugyanezen a napon bővítsd a listád újabb 5 szóval, kifejezéssel. Váljon ez rutinná. Ha ezt megteszed, akkor egy év alatt 52×5, vagyis 260 új szó birtokában leszel, csak ennek az egyszerű rutinnak a bevezetésével. Egy-két egyszerű ötlet: az otthonodban található tárgyakra ragaszd ki az angol elnevezésüket (pl. hűtő- fridge, refridgerator) színes, tapadós jegyzetlapokon (post-it). Illetve, az egyéb, nehezebben megjegyezhető kifejezéseket szintén kiragaszthatod ugyanígy, akár a mellékhelység ajtajára belülről. Így garantáltan nem csak te, hanem az egész család kívülről fújja majd a legextrább angol szavakat, kifejezéseket. ?

6. Vicces sztori

Alkoss a szavakból, amiket el szeretnél sajátítani, egy vicces történetet. Hidd el, sokkal könnyebben megjegyzed őket. Közben még mosolyogsz is. Kell ennél több? Például: kutya, kerti parti, főzni, vendégek, sült kolbász. Van ötleted? ?

7. Játssz!

Számos nagyszerű társasjáték kapható már napjainkban, amivel akár egyedül, akár a barátaiddal is tudsz játszani. De ha inkább az online játékokat szereted, akkor nézz szét az applikációk között, biztosan fogsz olyat találni, amit alig bírsz majd abbahagyni. Játszol, és közben tanulsz is. Jó, nem?

8. Alkalmazd a tanultakat!

Ne csak tanuld a szavakat, kifejezéseket, hanem egyből alkalmazd is őket. Ha tudatosan figyelsz rá, hogy használd is a megszerzett tudást, akkor egy idő után valóban el is mélyül. Hogyan? Barangolhatsz a neten számodra érdekes cikkek után kutatva, csetelhetsz messengeren angolul a barátaiddal poénból, a kedvenc számaidat hallgatva keresd meg bennük az ismerős szókapcsolatokat, vagy akár kijelölheted a napnak egy időszakát, amikor kizárólag angolul próbálsz mindent kimondani (a barátaidnak, a tesódnak, stb.), de beszélhetsz „magadban is”, gondolatban kommentálva mindent, miközben buszozol. Ez utóbbi technikát a keresztlányomtól tanultam. Működik! Ő is meglepődött, milyen folyékonyan jöttek a mondatok, amikor először úgy igazán hosszan kellett angolul beszélnie. ?

9. Ellentétek, szinonimák, együttjáruló szókapcsolatok

Ne csak azt tanuld meg, hogy pöttyös, hanem tanuld meg hozzá a csíkos, kockás szó jelentését is. Ha a tanul szó van soron, akkor tanuld meg hozzá az elsajátít igét is. Ha az utazik igével ismerkedsz, tanuld meg a vele együttjáruló szókapcsolatként használt tömegközlekedési eszközöket és helyszíneket is az elöljárószavakkal. Pl.: travel by train, travel to London, travel abroad. Ha egy kérdést megtanulsz, már tanulhatod is hozzá az esetleges választ.  Hidd el, megéri. Párban sokkal jobban megmaradnak a szavak, kifejezések is. 

10. Szóképzés

Nem olyan szörnyű, mint amilyennek hangzik! ? Egy jól megjegyzett szótő, vagy alapszó sokat segíthet a továbbiak megtanulásában is. Mutatok egy példát a siker (success) szóval:

Főnév: success
Ige: succeed
Melléknév: successful
Határozószó: successfully

Ezzel az egyszerű technikával megsokszorozhatod a szókincsedet. És már kész is egy egész „szóbokor”. Nem mellesleg, nagyon hasznos is. 

 +1 bónusz

kövess minket facebookon

xlc angol nyelvű ingyenes sz


Tagged as

Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here